Bilo je svježe pred prolitnje jutro. Okrenem se u krevetu, pogledan u nedovršene zidove svoga stana. Zamljackan gubicon i protrljan oči. Pun pozitivne energije ka i svakog jutra prije. – Ajde Bađune, snimi rap pismu!  To mi je uvik bila želja koju nisan pokuša ostvarit. – Ali zašto? – Pa baš zato – pokušaj! Izbaci […]

Bilo je svježe pred prolitnje jutro. Okrenem se u krevetu, pogledan u nedovršene zidove svoga stana. Zamljackan gubicon i protrljan oči. Pun pozitivne energije ka i svakog jutra prije.

– Ajde Bađune, snimi rap pismu!  To mi je uvik bila želja koju nisan pokuša ostvarit.

– Ali zašto?

– Pa baš zato – pokušaj! Izbaci bunt iz sebe, bunt protiv onih koji vladaju ovon lipon zemljom punoj glupana i podlaca.

– Pa ništa sa tim neću prominit. Teško je ovcu naučiti jesti išta drugo osim trave.

– Ali ima i nekolicina onih loji će poslušat tvoju pismu i njene riči.

Odma san nazva dugogodišnjeg prijatelja koji je glazbeni virtuoz. Voljan je bija, al je iz tehničkih razloga mora čekat neko vrime. Pomislin kako neman vrimena jer uskoro letin prema daleko. Razmislin o drugim opcijama, ali niti jedna se ne može uraditi u kratko vrime.

Jebeni facebook! Stavin status da tražin nekog ko bi mi moga pomoći u snimanju rap pisme. Javilo ih se mnoštvo, fala bogu. Bilo je tu rappera, DJ-a, MC-a iz cile regije. Poznatih i nepoznatih. Između njih javi mi se jedan koji je reka:

– Bađune ja san ti rapper i želin ti pomoći!

– To je taj. Sa ovin momkom želin radit!

Grše, mladi rapper iz Trilja. Jako kvalitetan MC. Kontaktiran ga i nađemo se. Odma dogovorimo sve.

– Vedrane da si skroz loš rapper ja bi sa tobom napravija pismu. Ti si legenda!

Pomislin da me prvo čuje. Pustin mu na mobitelu jedan demo šta san se snima u kući uz tuđi beat. Svidilo mu se. Već za dva dana snimimo pismu u studiju. Ima je kralj dosta strpljenja sa mnom dok san se ja navika na opremu i snimanje. On svoj dio odrepa savršeno za sekund.

– Fala, fala, čujemo se!

Neman mira, padne meni na pamet odma snimit i spot. Zamislija ga GoPro kamerom snimat po radunici (kvart u Splitu), i to je to!

Tribali mi statisti. Opet kurvin facebook i status: “Tribaju mi statisti i kamerman za snimit spot!”

Javi se masu ekipe, a između njih i jedan dobar redatelj – Ivan Perić. Kontan, Perić snimatelj i Grše rapper, pa ovo mora bit bomba! Uskoro je Perić pozva i Rogošića koji je isto filmaš, javija se i Prajo fotograf. Svi volonterski iz čiste jubavi prema onom šta rade u životu. Pomislin, iznit ću in ideju pa neka oni to začine. Montažu i režiju je uzeja Perić, kameru Rogošić, a uloge mi ostali. Naravno da smo se dobro zabavili svi skupa i rap spot je stvoren. Tvrdi dalmatinski rap.

RESISTENCIA (OTPOR esp) KO TO NAMA VLADA, TRI JEBENA GADA ODVRATNOGA SMRADA (MISLEĆI NARAVNO NA ONE KOJI SADA VLADAJU, IZMIŠLJENI LIKOVI )

AL PITAM SE DO KADA, MISLIŠ SAMO SADA (STVARNO DO KADA ĆEMO IH TRPJETI )

RADE SELO OD GRADA (U GRADOVE SE DOSELILO MNOŠTVO SELJAČINA – NE SELJAKA I MINJAJU STRUKTURU GRADOVA ŠTA ODGOVARA VLADAJUĆIM)

CESTE U HRPU MADA (MAD SLENG ZA BLATO)

NAROD IM SE DUŽI AL PITAM SE DO KADA (STVARNO DO KADA)

PRIJE ILI POSLIJE DOČI ĆE ARMADA REĆI ĆE VAM DOSTA, NA KOLINA VI SADA (KAD TADA ĆE SE DIĆI BUNA I SVRGNUTI VLADAJUĆE SA VLASTI )

PRIJE SU VLADALI KARA I KITA, SADA NJONO PLENK I JOŠ UVIJEK KITA (IMENA SU SLUČAJNO DANA LIKOVIMA U PISMI)

To je samo jedan dio rap stvari koja je nastala u svega 14 dana