Naslonjen na tamni kamen, odnosno odavno skorenu lavu u koju je udarao val slobodnog tihog oceana. Uz mene leže na desetine ugojenih, morskih iguana. Njihove face su sto posto inspirirale kreiranje lika Godzile ili su jednostavno slučajno nalik. Međutim, odavno san presta virovat u slučajnost. Sunce u zenitu je pržilo a ja san dredove pribacija […]

Naslonjen na tamni kamen, odnosno odavno skorenu lavu u koju je udarao val slobodnog tihog oceana. Uz mene leže na desetine ugojenih, morskih iguana. Njihove face su sto posto inspirirale kreiranje lika Godzile ili su jednostavno slučajno nalik. Međutim, odavno san presta virovat u slučajnost.

Sunce u zenitu je pržilo a ja san dredove pribacija priko face da mi ne izgori. Moje kompe u sunčanju uživaju ka pravi hladnokrvni gušteri. Upijaju toplinu od boga sa nebesa i od boga koji spava u crnim vulkanskim stinama. Ocean je beskonačan, gledan u njegovu tirkiznu boju plićaka i veliku modrinu dubine koja odlazi u beskonačno. Pljusne veliki val od mokre stine i poškropi me, baš onoliko koliko mi je tribalo da me osvježi.

Gledan najbližu iguanu kako sklopljenim očima meditira. Pomislin, pa ko je pametniji? Ova nama dvonožnim, kompliciranim ljudima je obična živina bez pameti, međutim meni je više od toga. Meni je to uravnteženo biće koje sritno živi sa onim šta ima. Ovom ”glupanu” triba alga iz mora, more i sunce. Živi od toga i sritna je sa tim.

On nije pomislija kako mu triba piće sa ledom na ovom jakom suncu, niti klima uređaj da ne mora u more, nije poželija niti bazen, a bome ni automobil ni avion. Ima sve šta mu triba, ima neprekidan Zion. Pa kada mu pogledate u onu godzila čunku, kako je miran i spokojan natira vas da još više razmislite o njemu. On živi nešto poput mene, filozofiju JE** MI SE!

Godzilla nema političara među sobom. Ne vidim niti jednog od njih da dirigira drugima. Ne vidim ženku koja je vratila dugove i obogatila se te na podbulu praseću facu nabila umjetne trepavice.

Ne vidim da su neki od njih prdežljivi, side u nekim bancima, ne rade ništa i dobijaju ogromne pare za to. Bome ne vidim ni da izlaze na glasanje da bi se osjetili važnima dok biraju novog varalicu, lopova i kukavicu da ih vodi. Ništa ja od toga ne vidim u ovom bezobrazno opuštenom sunčanju.

Pomislin kako je religija nekada davno davno ljudima govorila da kada umru idu u raj i kako će im tamo biti savršeno. Onda kada su se ljudi zbog usranog života u to doba počeli masovno ubijati jer su bili nestrpljivi da bi došli u savršenstvo što prije, isti ti religiozni vođe u čudnoj robi su prominila pravila i rekli da je zabranjeno samoubojstvo jer ako se to uradi onda se ide automatski u pakao i tamo ih čeka vječna patnja.

Nasmijen se sebi u brk i zamislin nekoliko velikih debelih iguana kako to pričaju drugim iguanama. Pogledam u dvi iguane na jednoj stini i pomislin kako se radi o zaljubljenom paru. Ne gleda ona njega ima li debeli bankovni račun, oće li joj napravit luksuzno gnizdo. Oće li joj kupiti silikonske guzice i sise te trepavice odavde do kopna.

On ne gleda u nju kao (bokun) komad šepurenja i statusnog simbola, također ga ne zanima ima li ona dobru lovu i obrazovanje. Ništa od toga ovim iguanama nije bitno.

On ne gleda u nju kao (bokun) komad šepurenja i statusnog simbola, također ga ne zanima ima li ona dobru lovu i obrazovanje. Ništa od toga ovim iguanama nije bitno.

Gledan ih onako zbijene kako se zajedno sunčaju bez svađa i prepirki. Mirni pod jednim suncem kojeg ima dovoljno za sve. Ne vidim nadmetanje između njih. Ne vidim mržnju i zavist, ne vidim da jedan drugom viču komunjaro, orijunašu, ustašo, uhljebu…

Ne vidim da jedan drugog kopiraju i nadmeću se ko ima veći rep ili krestu. Ko je bija na više plaža ili ko ima više subscribera na YT kanalu ili Instagramu. Ne vidim da onaj sa žutim flekma po sivom tilu gleda mrko onoga sa crvenim.

Ništa od toga ja ne vidim. Vidim sklad, vidim jednostavnost, vidim mir, vidim Zion.

Opet se vratim na one misli… Pa ko je pametniji? Mi koji sišemo naftu, uništavamo život, zrak, vodu ili oni koji se bezbrižni pod suncem uz more.

Ne mogu prominiti svit, niti ljubomornom reći da mu ljubomora ništa ne pomaže, niti zločestom reći da mu to ne valja. Mogu reći susidu da je u svemu bolji od mene i da mene jednostavno ne zanima ko je najbolji, najveći svih vrimena i ko je jedini i prvi. Mogu reći svima da je biti dobar i blag jako jednostavno.

Ili jednostavno mogu ka iguana ležat uz more, uživat u suncu i nikom ne govoriti ništa. Jednostavno sklopjenim očima meditirati JE** MI SE.